אושר: הממשלה רשאית להטיל מגבלות ללא אישור הכנסת

    ישראל רובין No Comments on אושר: הממשלה רשאית להטיל מגבלות ללא אישור הכנסת

    מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית: הצעת חוק לתיקון ולקיום תוקפן של תקנות שעת חירום | ח"כ מיקי לוי: "טירוף מערכות. דיקטטורה". יו"ר ועדת הקורונה, ח"כ יפעת שאשא ביטון: "אנחנו בתקופה קשה שבה צריך לקבל החלטות מהר. הכנסת תמשיך להיות חשובה"

    מליאת הכנסת צילום: Miriam Alster/FLASH90
    12:46
    19.04.24
    אבי יעקב No Comments on הלכה למעשה: מרן הגאב"ד הגר"מ גרוס בדרשת שבת הגדול | צפו

    התכניות האחרונות

    ארכיון תוכניות

    פוסטים אחרונים

    תגיות

    מליאת הכנסת אישרה לפנות בוקר (שלישי) בקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק לתיקון ולקיום תוקפן שלתקנות שעת חירום. 29 חברי כנסת תמכו, 24 חברי כנסת התנגדו, ללא נמנעים.

    הממשלה קידמה את הצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש כדי להקנות לממשלה, בחקיקה ראשית, את הסמכויות הדרושות לשם המשך ההתמודדות עם נגיף הקורונה. הצעת החוק אושרה בקריאה שנייה ושלישית במליאה לאחר דיון ואישור בוועדה המיוחדת לעניין נגיף הקורונה החדש ולבחינת היערכות המדינה למגפות ולרעידות אדמה, ובה נקבע כי הצו יחול מידית אך הוא יצטרך לקבל בתוך שבוע את אישורה של הכנסת. החוק מאפשר מנגנון שכזה לממשלה רק למשך חודש, עד יום חמישי ט"ז באב (6 באוגוסט).

    בתוספת לחוק נמצאים הסדרים הקובעים בין היתר הגבלות שונות על תנועה, הבילוי והפנאי וכללי התנהגות במרחב הציבורי וכן חובות החלות על מפעיל של עסק או מקום הפתוח לציבור, הגבלות תפילה במבנה, שירותי משלוחים, אחריות מעסיק, הגבלות תחבורה ציבורית, הגבלות על פעילות המסחר לרבות קניונים, שווקים, אטרקציות תיירותיות, מכוני כושר, ספריות, גן חיות, מוזיאונים, בריכות שחייה, רכבל, אולמות וגני אירועים וכן מקומות ואירועי תרבות.

    יו"ר הוועדה, יפעת שאשא-ביטון הדגישה כי ההגבלות לאולמות האירועים, יכנסו לתוקף רק ביום רביעי בבוקר. יתר ההגבלות ייכנסו לתוקף היום (שלישי) בשעה 14:00 בצהריים.

    עו"ד רז נזרי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה הסביר בדיון הוועדה כי חוק המסגרת הכולל בנושא, המצוי בדיונים בוועדת החוקה, יימשך עוד זמן רב, ולכן החוק הנוכחי הכרחי לזמן הביניים.

    לדבריו, ההגבלות פוגעות בזכות הקניין ובזכויות אדם, הובאו בעבר בע"פ תקנות לשעת חירום, אך תקנות שכאלו אינן דרך המלך ולכן הכנסת צריכה לאשר אפשרות לממשלה לפעול במהירות, מהיום למחר.

    עוד ציין המשנה ליועמ"ש, כי כל עיכוב של יום עלול להביא לאיבוד שליטה. הממשלה תחליט בצו – והוא יחול מיידית, אך בתוך שבוע מהצו הכנסת תוכל לאשר, לבטל, לשנות או להוסיף פרטים לאותו הצו. אם הוועדה לא אישרה את הצו, הוא יובא לאישור מליאת הכנסת – שבכוחה לבטל את הצו.

    כדי לאפשר עריכת תיקונים דחופים ומיידיים לתקנות שבתוספת לחוק, מוצע להחליף את סעיף 2 לחוק. הסעיף האמור, בנוסחו היום, מסמיך את הממשלה לתקן את התקנות בצו, באישור מראש של ועדה של הכנסת שהנושא נמצא בתחום סמכויותיה, וזאת בעניינים מסוימים המפורטים בסעיף. נוכח הגידול בתחלואה כאמור, והצורך בעדכון מידי ודחוף של המגבלות המפורטות בתקנות שבתוספת לחוק, מוצע לקבוע כי הממשלה תהיה רשאית לתקן, בצו, את התקנות שבתוספת לחוק בנוסחו המוצע, ובכלל זה לקבוע עבירות פליליות בהתאם לאיסורים ולהגבלות שייקבעו.

    בדברי ההסבר נכתב: "מדינת ישראל מתמודדת בימים אלה עם גל שני של המחלה. כיום, ישנם בישראל מעל 11000 חולים פעילים במחלה, מספר החולים החדשים המאובחנים מדי יום חצה את רף האלף, נדבקים ושיעור החולים החיוביים מבין כלל הבדיקות, עולה מדי יום. כמו כן קיימת עלייה במספר החולים הקשים והמונשמים בישראל, ומספר החולים הקשים כיום גדול פי שניים ממספרם לפני שבוע. קצב ההכפלה של הנגיף עומד על 24 ימים לסך כל החולים מתחילת האירוע ו־8 עד 10 ימים לחולים חדשים בכל יום. משמעות הנתונים האמורים היא שאם הקצב הנוכחי ימשיך, בעוד 24 ימים יהיו כשמונת אלפים חולים חדשים בכל יום, וסך הכול יהיו קרוב לשישים אלף חולים. גם אם יישמרו בישראל שיעורי מאושפזים, חולים קשים ונפטרים כמו בגל הראשון, מדובר באלפי מאושפזים, מאות חולים קשים ומאות נפטרים. מצב זה מחייב את הממשלה לנקוט צעדים מיידיים לצורך התמודדות עם התחלואה והתפשטות הנגיף".

    ח"כ מיקי לוי התנגד בתוקף להצעה ואמר: "הממשלה קובעת והכנסת צריכה רק לאשר. אדם אחד יחליט ואח"כ כל הממשלה תגיד כן, טירוף מערכות, דיקטטורה. החוק מאפשר לממשלה לעשות מה שהיא רוצה ללא פיקוח הכנסת".

    ח"כ אוסאמה סעדי אמר: "אנחנו כאן להשמיע את זעקתם של המוחלשים ובעיקר את קולות האוכלוסייה הערבית. מתקשרים אליי זוגות צעירים שהתכוננו לחתונה ושואלים איך אפשר לבטל מהיום למחר חתונה? אנחנו אומרים די. לא ניתן לכם להמשיך להתעמר באזרחים".

    ח"כ אורנה ברביבאי: "אם מישהו היה אומר לי לפני חצי שנה שהיום בשעה 3 ורבע לפנות בוקר היה מובא לפה חוק במהירות, שמייתר את עבודתנו כחברי כנסת, הייתם אומרים שזה לא סביר. אין יותר הפרדת רשויות. זה חוק בלתי סביר המנוגד לתפיסת דמוקרטיה. תזכרו את היום הזה בו הכנסת מתייתרת. כל מי שיצביע היום בעד חיסול הדמוקרטיה יהיה שותף ליום השחור הזה".

    ח"כ ג'אבר עסאקלה: "אין בעל אולם שיהיה מוכן לפתוח את האולם שלו ל-50 אורחים. מסבכים את כולם כלכלית, כולם קורסים".

    ח"כ יואב סגלוביץ': "הממשלה לא מתפקדת. שני רמטכ"לים לשעבר מכחול לבן יודעים מה יכולה לעשות הסברה של פיקוד העורף, אבל הם מעדיפים דוברות. המל"ל לא יודע לנהל את האירוע, אבל אף אחד לא מדבר כי כולם מפחדים, כי מי שמדבר מקבל תפקיד של יו"ר ועדה נידחת".

    ח"כ אלי אבידר: "הרבה מאוד אנשים הלכו הלילה לישון מודאגים. נתתם לנתניהו את המפתחות ואמרתם לו עשה מה שאתה רוצה. הבן אדם לא יודע לנהל את המשבר, רק לנהל מסיבות עיתונאים הזויות. זה יום שחור לדמוקרטיה, אבל לא נרים ידיים". אבידר פנה לח"כ מיקי זוהר ואמר לו "הפכת לעבד נרצע של נתניהו".

    ח"כ עאידה תומא סלימאן: "במקום שנהיה רשות מחוקקת הפכנו לרשות מערערת".

    ח"כ תמר זנדברג: "יושבי ראש הוועדות כמו חה"כ שאשא ביטון ויעקב אשר, מתחילים גדולים וצועקים לא נאשר, אבל בסוף מתקפלים. אז מה זה משנה? החוק הזה לא משנה הרבה. הכנסת מוציאה מעצמה את היכולת לחוקק. לא התקזזתי הלילה כדי שבעוד שנים אני אוכל להגיד לבתי רחל שהייתי כאן להילחם על הדמוקרטיה".

    ח"כ עופר כסיף בחר לתקוף באופן אישי את ראש הממשלה: "לא מעניין אותו אף אחד מלבד עצמו. הבעיה היא לא רק נתניהו אלא המשת"פים העלובים שלו שהולכים אחריו ופורסים בשיטת הסלמי – חותכים ושוחטים עוד פעם עוד חתיכה קטנה מהסלמי. מרי אזרחי לא אלים הוא צו השעה נגד הנפשעים שמחסלים את שרידי הדמוקרטיה המעטים שנשארו".

    ח"כ רם בן ברק: "נתניהו לא עשה כלום כדי להתכונן לטיפול בקורונה ובכלכלה, אלא שלח את האנשים שלו לטפל בענייניו – בהוצאות ביתו הפרטי. לא יכולתם לעמוד בפניו ראש הממשלה ולהגיד לו עד כאן?".

    ח"כ יפעת שאשא ביטון, יו"ר ועדת הקורונה השיבה: "רבותיי כמה דרמה? מדובר בתקופה מאוד מוגבלת של התיקון עד ה-6 באוגוסט. אנחנו נמצאים בתקופה קשה ואנחנו צריכים להתמודד ולקבל החלטות במהרה. אם היינו רוצים להיות חותמת גומי, הצווים היו מאושרים כבר בצהריים בוועדה. כעת נוכל לדון בצווים החדשים ולשמוע מומחים. הכנסת חשובה ואנחנו לא מתכוונים לוותר על מקומה. הכנסת תמשיך לעמוד בגאון ולחוקק חוקים לטובת הציבור".



    0 תגובות