- רדיו קול חי - -

תלונה כנגד שופטי בג"ץ: התעלמו מצערה של המשפחה השכולה

צילום: פלאש 90

אמש (שני) ניתן פס"ד בתיק של הרס בית המחבל שרצח את החייל עמית בן יגאל הי"ד בדם קר. פסק הדין שקבע כי אין להרוס את בית המחבל, מדובר בפסק דין שבו שני שופטים מתוך שלושה קבעו שאין להרוס בית של מחבל שרצח בדם קר חייל צה"ל.

הדבר עורר סערה ציבורית רבה ואף גרר תגובות מראש הממשלה מר בנימין נתניהו ושר הביטחון מר בני גנץ נגד ההחלטה האומללה ועוד עשרות שרים, חברי כנסת וארגונים.
בנוסף, אף נערכה הפגנה מול ביתו של השופט מני מזוז ואף נטען שתוגברה האבטחה סביבו.

בארגון בצלמו אומרים כי יאמר ברורות: אנו נגד כל אלימות או הסתה חלילה וחס.
לגופה של התלונה – מעיון בפס"ד עולה טענה קשה ומשמעותית. "פסיקה שיפוטית הוגנת ונכונה, על פי כוונת המחוקק, באה לידי ביטוי בכך ששופט ניחן בראייה מרחבית ועומקית של הסוגייה".

אין ספק שמדובר בפסיקה שידעו השופטים שתטלטל את כל המערכת ובעיקר את המשפחה השכולה. אביו של החייל הי"ד, רץ מיד לאחר קבלת פסק הדין בעניין הרס בית המחבל לקבר ובכה שם. הסרטון הפך ויראלי והגיע למליוני צפיות.

חרף זאת, בכל פסק הדין מתעלמים השופטים מצער המשפחה השכולה. לא השופט מני מזוז ולא השופט ג'ורג' קרא מזכירים ולו במעט, את כאב המשפחה השכולה, שהאבא של החייל הי"ד הופיע בפניהם. לרגע הם לא מביעים תנחומים על האובדן ואפילו לא מזכירים את החייל שנפל (אלא כפרט טכני יבש בארבע מילים בהקשר של מה שעשה המחבל).

הם לא מוצאים שום מילים לנחם או בכלל להזכיר את מצוקת המשפחה השכולה ואת כאבה וצערה, בעוד שהשופטת יעל וילנר, שצידדה בעד הרס ביתו של המחבל, הזכירה זאת.
בכל המקרים הקודמים של הרס בתי מחבלים מזכירים השופטים את צער המשפחה השכולה גם אם לא פוסקים לצד שלה.

לסיכום, התלונה איננה כמובן על הפסיקה, אלא על חוסר הרגישות המשווע של שני השופטים, שלמרות שהאבא השכול הופיע בפניהם ולמרות שידעו שהחלטתם תצער את משפחת החייל בחרו כלל לא להזכיר אותו ולא להשתתף בצערו בפסק הדין ולא להזכיר ולו במעט את הכאב העצום שלו ואני מזכיר מדובר באבא עם בן יחיד.

אציין שדבר מניעת הרס המחבל בפסק הדין, פורסם בכל הרשתות החברתיות, מה שגרם לעוד חוסר אמון במערכת המשפט ובבית המשפט העליון, שגם ככה סובלים מירידה תלולה באמון הציבור בהם.

אזכיר מקרה דומה שבו בחר השופט ניל הנדל להשתתף בצער משפחת המחבל בפסק דין, דבר שעורר זעם ציבורי רחב והשופט הנדל הבין זאת והתנצל.

אודה לך על בדיקת קובלנה זו מול שני השופטים. אדגיש פנייה זו בניגוד לנטען איננה באה לפגוע במערכת המשפט אלא ההיפך – לחזקה.

מארגון בצלמו נמסר: "גם למשפחות שכולות יש זכויות אדם. לא ייתכן ששני שופטים לא רק שפסקו נגד האב השכול התעלמו לחלוטין מטענותיו ואפילו ברמז זה לא הוזכר בפסק הדין. מדובר בהתנהלות בעייתית ואנחנו בטוחים שהנציב יקבל את הקבילה וינזוף בשופטים שבחרו לפגוע באב השכול".